Probiotiká sú živé mikroorganizmy, ktoré pri podávaní v primeranom množstve priaznivo pôsobia na zdravie hostiteľa. [1]. Probiotiká môžu byť do tela dodané v rôznych formách, pričom každá z nich sa líši spôsobom výroby, skladovania, prepravy a užívania. Pozrime sa na najbežnejšie perorálne formy probiotík, ich výhody a nevýhody, a poradíme, ako si vybrať tú najvhodnejšiu pre vás. [2].

TEKUTÉ FORMY PROBIOTÍK

Prvé probiotické produkty boli prevažne tekuté [3]. Čerstvé mliečne produkty, jogurty, obilninové nápoje ako napríklad zo sóje, či ryže, to všetko sú prostriedky, ktorými môžeme do tela dopraviť probiotiká. O prežívaní probiotík v nefermentovaných potravinách sa vie len málo a probiotické baktérie v jogurtoch vo všeobecnosti vykazujú nízku životaschopnosť po skladovaní a požití. [2, 4].

Probiotiká sú obsiahnuté aj vo výživových doplnkoch, či liekoch vyrábaných v tekutých formách vo fľaštičkách, či ampulách vo forme roztoku, suspenzie, kvapiek na olejovej báze a tie majú tiež svoje výhody, ako aj nevýhody.

Medzi výhody tekutých foriem môžeme zaradiť:

  • jednoduché dávkovanie
  • ľahké prehĺtanie, najmä pre deti, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním kapsúl a tabliet
  • obsahuje živé prospešné baktérie, ktoré sú okamžite pripravené konať
  • rýchlejší nástup účinku než pri tuhých formách

Nevýhody tekutých foriem probiotík sú:

  • ťažkosti s maskovaním nepríjemných chutí alebo pachov
  • potreba používať konzervačné látky na zabránenie rastu škodlivých mikroorganizmov a zlepšenie stability produktu
  • objemnosť a nepohodlie pri preprave veľkých fliaš
  • citlivosť na vzduch a svetlo
  • treba skladovať v chladničke (okrem olejových kvapiek) [5].

PRÁŠKOVÉ PROBIOTIKÁ

Probiotiká sú citlivé na určité faktory prostredia (teplota, kyslosť, aktivita vody, obsah kyslíka atď.), ktoré môžu ovplyvniť ich životaschopnosť (pozri obrázok 1). Výroba probiotík v pevných formách nám umožňuje minimalizovať negatívne vplyvy životného prostredia. Prášky na perorálne užitie sú v pevnej forme vyrobenej z homogénnej zmesi probiotík, lyofilizovaných alebo sušených rozprašovaním, a pomocných látok. Výroba probiotických práškov vyžaduje udržiavanie veľkej populácie mikroorganizmov a ich vysokej životaschopnosti po dehydratácii, aby sa predĺžila trvanlivosť [6].

formy probiotík
Obrázok 1. Faktory ovplyvňujúce trvanlivosť a životaschopnosť probiotík. (Upravené z: 2. Wang, G., et al. 2022. Characteristics of Probiotic Preparations and Their Applications. Foods 11, 2472)

Výhody práškových probiotík:

  • jednoduchosť manipulácie, skladovania a prepravy
  • možno pred konzumáciou zmiešať s jedlom alebo nápojom, vrátane dojčenskej výživy
  • ľahké prehĺtanie, najmä pre deti, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním kapsúl a tabliet
  • rýchlejší nástup účinku ako pri kapsulách a tabletách

Nevýhody práškových probiotík:

  • pred užitím je potrebné ich zmiešať s jedlom alebo nápojom
  • ťažkosti s maskovaním nepríjemných chutí alebo pachov
  • nekompatibilita s hygroskopickými, oxidačnými a rozpustnými látkami [5].

Zachovať biologickú aktivitu mikroorganizmov, ako aj zabezpečiť riadené uvoľňovanie a optimalizované dodávanie probiotík na miesto účinku pomáha enkapsulácia (uzatvorenie probiotík do kapsuly) [2, 7].

PROBIOTIKÁ V KAPSULÁCH

Udržanie životaschopnosti probiotík v gastrointestinálnom trakte (GI) je náročné z dôvodu agresívneho prostredia žalúdka (kyselina chlorovodíková) a tenkého čreva (tráviace enzýmy, žlčové soli), najmä ak je probiotický produkt v tekutej alebo práškovej forme. Jedným zo spôsobov riešenia tohto problému je enkapsulácia, teda uzatvorenie probiotických baktérií do kapsule Kapsula je tuhá dávková forma produktu v dvojdielnom obale vyrobenom zo želatíny alebo zložiek na rastlinnej báze (napr. hydroxypropylmetylcelulóza, HPMC). Kapsuly sa bežne používajú na zapuzdrenie suchých alebo práškových aktívnych zložiek. Dodávajú sa v rôznych veľkostiach a variantoch, môžu obsahovať pomocné látky (nosiče, plnivá, kypridlá), môžu byť potiahnuté filmom alebo môžu obsahovať látky, ktoré sa rozpúšťajú v črevách. Väčšina doplnkov stravy sa vyrába vo forme kapsúl. V prípade probiotík je vhodnejšie použiť tvrdé kapsuly. Obal kapsuly chráni probiotiká pred kyslým prostredím žalúdka a zabraňuje škodlivým účinkom žlčových solí a tráviacich enzýmov v tenkom čreve. Kapsuly môžu zabezpečiť dodávanie a uvoľňovanie probiotík do požadovanej oblasti tráviaceho traktu. [2, 8].

V posledných rokoch sa vyvinulo množstvo patentovaných technológií výroby kapsúl, ako napr. DRcapsTM, Vcaps®, Vcaps® plus, ktoré optimalizujú dodávanie obsahu kapsúl skrátením alebo predĺžením času uvoľňovania, čo umožňuje, aby probiotiká zostali životaschopné a dostali sa do konkrétnych oblastí tráviaceho traktu. Napríklad kapsuly DRcapsTM preukazujú odolnosť voči kyslým podmienkam a schopnosť chrániť probiotické mikroorganizmy, ako aj 100% zvyškovú životaschopnosť probiotík počas 24-mesačnej trvanlivosti. [9]. Príkladom produktu, ktorý využíva technológiu DRcapsTM je výživový doplnok Biomie Daily Premium.

Výhody probiotík v kapsulách:

  • presné dávkovanie
  • pohodlné užitie a ľahké skladovanie
  • zvyčajne bez chuti a zápachu

Nevýhody probiotík v kapsulách:

  • veľkosť kapsuly obmedzuje objem jej obsahu
  • nie je vhodný pre aktívne zložky vo forme vodných roztokov
  • potrebné mať pri sebe tekutinu na zapitie kapsuly
  • môžu sa vyskytnúť problémy s prehĺtaním, najmä u detí, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním kapsúl a tabliet [5].

PROBIOTIKÁ V TABLETÁCH

Tableta je lisovaná tuhá forma obsahujúca aktívne zložky s pomocnými látkami alebo bez nich. Tablety sa dodávajú v rôznych tvaroch, veľkostiach a hmotnostiach (napr. okrúhle, oválne, podlhovasté, štvorcové). Existujú také typy tabliet, ako sú žuvacie tablety, šumivé tablety, pastilky, tablety s riadeným (pomalým) uvoľňovaním; orodispergovateľné tablety. Tablety môžu byť nepotiahnuté alebo potiahnuté.

Výhody tabliet sú ich fyzikálno-chemická stabilita, relatívne jednoduchý výrobný proces a nízke výrobné náklady a pohodlie pre spotrebiteľov. Avšak tablety, najmä na perorálne podávanie, nie sú preferovanou formou na výrobu probiotických produktov. Lisovanie a mokrá granulácia majú nepriaznivý vplyv na biologickú aktivitu probiotík, preto sa probiotické tablety zvyčajne vyrábajú zmiešaním sušeného prášku s plnivom a následným tvarovaním tabliet do požadovaného tvaru [10]. Procesy ako sušenie, miešanie a lisovanie však nevyhnutne ničia bunkové a bioaktívne zložky probiotík, čo je problém, ktorý je potrebné riešiť pri vývoji a výrobe probiotických tabliet. [2].

Výhody probiotík v tabletách:

  • presnosť dávkovania
  • pohodlie pre spotrebiteľa
  • vysoká fyzikálna a chemická stabilita
  • zvyčajne bez chuti a zápachu
  • možnosť použitia žuvacích tabliet a pastiliek na udržanie ústnej mikroflóry

Nevýhody probiotík v tabletách:

  • môžu sa vyskytnúť problémy s prehĺtaním, najmä u detí, starších ľudí a ľudí, ktorí majú ťažkosti s prehĺtaním tabliet a kapsúl
  • potrebné mať pri sebe tekutinu na zapitie tablety
  • v závislosti od receptúry môže byť potrebných viac pomocných látok v porovnaní s inými formami
  • nežiaduce účinky niektorých procesov výroby tabliet na biologickú aktivitu probiotík [5].

Dôležitú úlohu pri zaistení bezpečnosti probiotík zohráva ich primárne balenie – to, v čom sú prášky, tablety, kapsuly umiestnené, a to: blistre, plastové alebo sklenené tégliky, vrecúška. Niektoré probiotiká, ako napríklad kvasinky Saccharomyces boulardii, sú veľmi citlivé na vlhkosť. Príkladom produktu v blistrovom balení, kde sú takéto vlastnosti Saccharomyces boulardii zohľadnené, je výživový doplnok Biomie SOS, ktorého každá kapsula je umiestnená v samostatnej blistrovej bunke, čím je zabezpečená vysoká odolnosť voči vlhkosti a dlhodobé zachovanie aktivity produktu.

Zhrnutie:

  • Pevné formy spravidla poskytujú lepšiu stabilitu probiotík, chránia ich pred potenciálne škodlivými faktormi prostredia, akými sú vlhkosť, kyslík a svetlo, ako aj pred agresívnymi faktormi tráviaceho traktu.
  • Tekuté formy sú menej stabilné ako pevné formy, pretože môžu byť náchylné na rast škodlivých mikroorganizmov, chemickú degradáciu a rýchlejšiu stratu účinnosti v priebehu času.
  • Pevné formy majú vo všeobecnosti dlhšiu trvanlivosť ako tekuté formy. Suchosť a ochranné balenie pevných foriem umožňuje, aby probiotiká zostali životaschopné a funkčné po dlhšiu dobu.
  • Tekuté formy zvyčajne si vyžadujú konzervačné látky a vhodné podmienky skladovania (ako je chladenie) na udržanie stability, čo je nie vždy vhodné pre produkty obsahujúce probiotiká a nie je to vždy vhodné pre spotrebiteľa.
  • Pevné formy poskytujú presnejšie dávkovanie, ale na druhej strane pri tekutých formách je ľahšie dávku prispôsobiť podľa individuálnej potreby.
  • Kvapalné formy majú tiež tendenciu začať pôsobiť rýchlejšie, pretože biologicky aktívne zložky sú dostupné už pri perorálnom podaní.
  • Okrem toho sú tekuté formy vhodnejšie pre jednotlivcov, ktorí majú problémy s prehĺtaním a radšej nepijú ďalšiu vodu alebo iné tekutiny, aby zmyli produkty, ktoré užívajú perorálne. [11].

Pri výbere formy probiotík, ktorá je pre vás najvhodnejšia, zvážte všetky tieto faktory a v prípade potreby sa poraďte so svojím lekárom alebo lekárnikom. Pred užitím akýchkoľvek výživových doplnkov si pozorne prečítajte návod na použitie a dodržujte odporúčaný režim.