Leto prináša študentom množstvo príležitostí na oslavy a večierky – koniec semestra, ukončenie skúškového obdobia, prázdniny či promócie. Mladí ľudia sa radi zabávajú, často aj s alkoholom. Nie každý však vie, ako piť tak, aby minimalizoval následky pre svoje zdravie, a po búrlivej noci prichádza neraz ‚odplata‘ v podobe nepríjemného pocitu.
Dôležité! Nadmerná konzumácia alkoholu prináša riziko nepriaznivých následkov pre zdravie vrátane alkoholizmu, ochorení pečene, pankreasu, kardiovaskulárneho systému, psychických porúch, rôznych druhov rakoviny a mnohé ďalšie choroby, poškodenia či úrazy.
Alkohol sa neodporúča osobám mladším ako 18 rokov, tehotným a dojčiacim ženám ani ľuďom so ochoreniami nervového systému a vnútorných orgánov!
METABOLIZMUS ALKOHOLU V ORGANIZME
Výskumy ukazujú, že zneužívanie alkoholu a s ním spojené problémy závisia od individuálnych vlastností metabolizmu, ktorý je určený genetickými faktormi (aktivita enzýmov) a faktormi prostredia (množstvo konzumovaného alkoholu, stravovacie návyky).
Najtoxickejším metabolitom alkoholu je acetaldehyd. Je krátkodobý a zvyčajne je prítomný v organizme len krátky čas, kým sa rozloží na acetát, ale potenciálne môže spôsobiť značnú ujmu. Hlavným miestom metabolizovania alkoholu je pečeň. Časť rozkladu alkoholu prebieha aj v iných tkanivách, vrátane pankreasu a mozgu, kde môže dochádzať aj k poškodeniu buniek. Malé množstvo alkoholu sa metabolizuje v tráviacom trakte, kde tkanivá podliehajú deštruktívnemu vplyvu acetaldehydu. Okrem priameho toxického vplyvu môže acetaldehyd vyvolať niektoré behaviorálne a fyziologické účinky, napríklad narušenie koordinácie, pamäte a vznik ospalosti.
resized_alcohol_1.png 631.6 KB
Nebezpečným stavom, ktorý môže nastať po užití alkoholu, je ketoacidóza, keď organizmus nedokáže efektívne využívať glukózu a v krvi sa hromadia ketónové látky vznikajúce rozkladom tukov. Tento stav môže vzniknúť po užití veľkého množstva alkoholu a nedostatočnom príjme jedla kvôli nevoľnosti, vracaniu alebo poruchám stravovania. Ketoacidóza je životu nebezpečný stav vyžadujúci okamžitú pomoc.
Na vstrebávanie a metabolizmus alkoholu môže vplývať spoločné užívanie určitých liekov, čo vedie k zvýšeniu jeho koncentrácie v krvi a ďalším vedľajším účinkom. Alkohol zase môže vplývať na metabolizmus niektorých liekov, meniť rýchlosť ich vylučovania a úroveň v krvi. To môže meniť ich farmakologické účinky, zosilňovať alebo oslabovať ich účinok na organizmus.
EXISTUJE BEZPEČNÉ PITIE ALKOHOLU?
Ak chcete piť alkohol, mali by ste to robiť v miernych množstvách. Za takéto dávky sa považuje nie viac ako jedna štandardná dávka alkoholu pre ženy a nie viac ako dve štandardné dávky pre mužov denne. Štandardná dávka alkoholu obsahuje asi 14 g čistého etanolu, čo zodpovedá asi 360 ml piva (5 % etanolu), 150 ml vína (12 % etanolu) alebo 45 ml vodky či iného tvrdého alkoholu (40 % etanolu).
Za nadmernú konzumáciu (zneužívanie) alkoholu sa považuje viac ako štyri dávky alkoholu pre ženy alebo viac ako päť dávok pre mužov počas 2 hodín. Takéto dávky predstavujú riziko pre zdravie.
Zodpovedná a bezpečná konzumácia alkoholu znamená:
- Nikdy nesadajte za volant po požití alkoholu, využite radšej služby šoféra alebo alternatívne možnosti dopravy, napríklad taxi.
- Nekonzumujte alkoholické nápoje nalačno.
- Neužívajte lieky, vrátane voľnopredajných, počas konzumácie alkoholu. Alkohol môže zosilniť účinok liekov alebo s nimi interagovať a spôsobiť ich neefektívnosť alebo nebezpečnosť.
ČO JE TO OTRAVA ALKOHOLOM (POHMELIE) A AKO SA PREJAVUJE?
Pohmelie (opica po alkohole) je termín používaný na popis nepríjemných fyziologických a psychických dôsledkov nadmernej konzumácie alkoholu. Opica po alkohole je spôsobená dehydratáciou organizmu, zápalovou reakciou imunitného systému, spomalením vyprázdňovania žalúdka, nízkou hladinou cukru v krvi a celkovou nevoľnosťou.
Čím viac pijete, tým je pravdepodobnejšie, že na druhý deň budete mať opicu a tým horšie sa budete cítiť. Faktory, ktoré zhoršujú opicu, sú pitie alkoholu nalačno, spoločné užívanie niektorých liekov a nedostatočný spánok.
Alkoholické nápoje s vysokým obsahom kongenérov (chemické látky vznikajúce kvasením, odlišné od etanolu), ktoré im dávajú tmavú farbu, môžu spôsobiť výraznejšiu opicu. Napríklad bourbon, whisky a červené víno majú väčšiu šancu vyvolať opicu než čistý alebo svetlý alkohol. Každý alkohol však vie spôsobiť opicu.
Typické symptómy:
- únava a slabosť,
- sucho v ústach,
- bolesť svalov,
- celková nevoľnosť a nepohoda.
Príznaky vyžadujúce okamžitú lekársku pomoc:
- zmätenosť vedomia,
- strata vedomia,
- záchvaty,
- ťažkosti s dýchaním.
Ako si môžeme pomôcť po večierke?
- Obnovte vodnú rovnováhu – alkohol a aktívna zábava často vedú k dehydratácii. Je veľmi dôležité piť veľa vody. Môžete tiež použiť nápoje s elektrolytmi (napr. minerálnu vodu alebo špeciálne športové nápoje), aby ste doplnili stratené soli.
- Doplnky stravy obsahujúce vitamíny skupiny B, vitamín C a ďalšie zložky môžu podporiť organizmus a urýchliť obnovu pohody. Pred užitím akýchkoľvek doplnkov si pozorne prečítajte návod na použitie a v prípade potreby sa poraďte s lekárom alebo lekárnikom, najmä ak máte chronické ochorenia alebo užívate nejaké lieky.