Odporúčané denné dávky horčíka (európske odporúčania)


Pre študentov sa odporúča 300–350 mg pre mužov a 250–300 mg pre ženy pri intenzívnom strese alebo záťaži ešte viac.

Najlepšie potravinové zdroje horčíka v európskej strave


ChatGPT Image 19 сент. 2025 г., 14_07_51.png 1.71 MB

Komu a koľko podľa európskych štandardov

  • Študenti a mladí: potreba horčíka rastie pri väčšej psychickej/fyzickej záťaži, odporúča sa kombinovať rôzne zdroje (kaše, oriešky, semienka, šaláty).
  • Ženy, vrátane matiek: vyvažovať raňajky a večere celozrnnými obilninami, listovou zeleninou, orechmi a strukovinami, dbať na dostatočný príjem v tehotenstve a pri dojčení.
  • Športovci: základ tvorí ovsená alebo pohánková kaša s orechmi a ovocím, vhodné sú aj domáce „energetické tyčinky“ z vločiek a semien, smoothie po tréningu so špenátom a banánom[1][3][2].

AdobeStock_1609057018 (1)_compressed.jpeg 358.43 KB

Záver

Horčík je základná živina pre energiu, svaly, nervy a celkovú pohodu. Európske smernice kladú dôraz na pravidelný príjem z prírodných zdrojov (celozrnné obilniny, oriešky, semienka, zelenina). Suplementácia je vhodná len v prípade preukázaného deficitu alebo na odporúčanie odborníka[4][1][3][2].