Napriek dôležitosti magnézia je jeho deficit (hypomagneziémia) pomerne častým problémom, najmä v západných krajinách. Odhaduje sa, že až 50 % populácie prijíma menej magnézia, než je odporúčaná denná dávka. Príčiny tohto stavu sú rôznorodé:
Súčasná strava je často chudobná na potraviny bohaté na magnézium (celozrnné produkty, orechy, semená, strukoviny, zelená listová zelenina) a bohatá na rafinované potraviny, z ktorých je magnézium pri spracovaní odstránené.
info-8.png 197.47 KB
Intenzívne poľnohospodárstvo a používanie určitých hnojív viedli k poklesu obsahu horčíka v pôde, a teda aj v rastlinných produktoch.
Stavy ako diabetes 2. typu, metabolický syndróm, ochorenia tráviaceho traktu (Crohnova choroba, celiakia), chronické ochorenia obličiek môžu viesť k zhoršenému vstrebávaniu alebo zvýšenej strate magnézia.
Niektoré lieky, vrátane inhibítorov protónovej pumpy (IPP), diuretiká, niektoré antibiotiká a chemoterapeutiká, môžu znižovať vstrebávanie magnézia alebo zvyšovať jeho vylučovanie močom.
Fyzický alebo emocionálny stres zvyšuje potrebu magnézia a prispieva k jeho vylučovaniu.
Nadmerná konzumácia alkoholu narúša stav magnézia v organizme.
info-7.png 195.62 KB
Starnutie:
S pribúdajúcim vekom sa môže znižovať vstrebávanie magnézia a zároveň zvyšovať jeho vylučovanie obličkami.